r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel eert Sicco Mansholt met expositie

maandag 16 november 2009, 12:55

BRUSSEL (ANP) - EU-commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) en minister Gerda Verburg (Landbouw) openen donderdagavond in het gebouw van de Europese Commissie een expositie over Sicco Mansholt, de Nederlandse grondlegger van het Europese landbouwbeleid.

De boer en oud-minister Mansholt (1908-1995) was vijftien jaar EU-commissaris, waarvan de laatste maanden voorzitter. Zijn doel was de landbouwproductie fors op te voeren om nieuwe tekorten zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog te voorkomen.

Sicco Mansholt was een van de eerste boeren in de ingepolderde Wieringermeer. In de Tweede Wereldoorlog regelde hij als verzetstrijder voedseltransporten. In juni 1945 werd hij minister van Landbouw. Zijn taak was de schaarse voedselvoorraden uit te breiden. Na 12,5 jaar als minister werd hij in 1958 vicevoorzitter van de Europese Commissie. Door een vorm van vaste prijs te bepalen voor landbouwproducten, floreerde de voedselproductie enorm.

Maar toen de boterbergen, melkplassen en andere overschotten ontstonden, kreeg Mansholt wel enige spijt van zijn beleid. Dat was mede ingegeven door zijn relatie met Petra Kelly, een jonge Duitse milieu-activiste die later de Duitse Grünen zou oprichten.

De expositie over Mansholt is opgezet ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van Mansholt in 2008. De tentoonstelling was eerder te zien in het Veenkoloniaal Museum in Veendam. Later verhuisde de expositie naar het ministerie van Landbouw in Den Haag.

Terug naar boven