r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

SP: bedrijven in Europarlement ontmaskeren bij lobbyen

dinsdag 10 november 2009, 9:29

BRUSSEL (ANP) - De SP lanceert een actie om bedrijven te ontmaskeren als ze het Europarlement proberen te beïnvloeden. SP-Europarlementslid Dennis de Jong bepleit dat de lobbyisten van bedrijven worden verplicht zich te laten registreren. Dat moet voorkomen dat ze zich nog langer kunnen verschuilen achter zelfbedachte stichtingen voor goede doelen.

Onder de tien actiepunten die De Jong dinsdag presenteerde, is ook een verbod op posters en ander reclamemateriaal van commerciële instellingen in de gebouwen van het Europarlement.

De SP wil ook dat bedrijven niet langer recepties en diners betalen voor politici binnen het Europarlement. De partij wijst erop dat zelfs huidig EU-voorzitter Zweden een receptie liet sponsoren door Ikea.

De Jong belegt dinsdag een seminar met tientallen andere Europarlementsleden om regels op te stellen.

De Jong vindt dat grote bedrijven nu buitensporig veel invloed hebben op het Europarlement. ,,Ik mis hier het Nederlandse poldermodel, waarin iedereen zijn zegje mag doen. In Brussel kan degene met het meeste geld de meeste invloed krijgen'', zegt de SP. De partij wijst erop dat 90 procent van haar mails en post komt van enkele grote lobbykantoren, vooral van farmaceutische bedrijven en autofabrieken.

De Jong wil daarom ook het mes zetten in de vele lobbyisten van multinationals in de ruim duizend adviesgroepen van de EU. Daar moet meer plaats komen voor kleine ondernemers en belangengroepen.

De plannen vallen in goede aarde bij de Europese Consumentenbond BEUC en de Europese MKB-organisatie Ueapme. Onderdirecteur Willemien Bax van de BEUC zegt dat ze amper kan opboksen tegen lobbyisten van het bedrijfsleven. ,,Voor een belangrijk besluit zoals de voedingsregels kunnen we een persoon vrijmaken om met Europarlementsleden te spreken. De industrie stuurt er veel meer. De verhouding is ongeveer een van ons en honderd van de industrie'', hoorde Bax eens van een Europarlementslid.

Terug naar boven