r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Geen referendum Tories over EU-Verdrag

dinsdag 3 november 2009, 20:06

LONDEN (ANP) - De Britse Conservatieven zien af van een eerder voornemen om na verkiezingswinst een referendum over het Verdrag van Lissabon van de Europese Unie te houden. Dat heeft William Hague, belast met de portefeuille Buitenlandse Zaken bij de oppositionele Conservatieven, dinsdag tegen de BBC gezegd.

De Conservatieven vonden aanvankelijk dat de Britten de gelegenheid moesten krijgen in een referendum te stemmen over het Verdrag van Lissabon. David Cameron, leider van de Conservatieven, zei eerder dat hij zich kon voorstellen dat de Britten boos zouden zijn als ze die kans niet kregen. Zeker omdat de Ieren twee keer mochten stemmen over het verdrag.

De Conservatieven maken een goede kans volgend jaar de verkiezingen in hun land te winnen en daarna een regering te vormen. Hague stelde dinsdag echter dat het dan geen zin meer heeft een referendum over het Verdrag van Lissabon te houden, omdat dit mogelijk al volgende maand of begin januari in werking treedt. De Tsjechische president Vaclav Klaus zette dinsdag zijn handtekening onder het verdrag. Hij was de laatste regeringsleider in de EU die dat nog moest doen.

Delen

Terug naar boven