r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tsjechisch hof buigt zich over EU-verdrag

dinsdag 27 oktober 2009, 9:16

BRNO (ANP/AFP) - Voor het Constitutioneel Hof van Tsjechië is dinsdag een hoorzitting begonnen over een klacht van zeventien parlementariërs over het Verdrag van Lissabon van de Europese Unie. Tsjechië is het enige land van de EU dat het verdrag nog niet heeft geratificeerd.

De senatoren stellen dat het verdrag inbreuk maakt op de Tsjechische soevereiniteit. Zij worden gesteund door president Vaclav Klaus. Die heeft ook nog de eis gesteld dat hij de garantie krijgt dat Duitsers verdreven uit Tsjechië na de Tweede Wereldoorlog niet via het Verdrag van Lissabon schadeclaims kunnen indienen voor hun verloren bezittingen. De staats- en regeringsleiders van de EU bespreken deze eis tijdens een top donderdag en vrijdag in Brussel.

Het verdrag moet de EU slagvaardiger maken. Lissabon kan alleen in werking treden als alle 27 lidstaten van de EU het verdrag hebben geratificeerd.

De vijftien rechters verwierpen aan het begin van de zitting een verzoek van de senatoren om voorzittend rechter Pavel Rychestky te vervangen. Hij zou volgens de parlementariërs niet meer onpartijdig kunnen oordelen in de zaak na een ontmoeting met de Duitse ambassadeur in Praag.

Het is niet bekend of de rechters dinsdag ook al een oordeel zullen vellen. De hoorzitting wordt rechtstreeks op de Tsjechische televisie uitgezonden. In november vorig jaar heeft het hof een klacht over het EU-verdrag afgewezen.

Als het hof de klacht ongegrond verklaart, zullen de senatoren geen nieuwe klacht indienen. Dat zei senator Jiri Oberfalzer tegen de Tsjechische televisie. ,,We hebben echt geen andere klacht in onze broekzak'', zei hij. De meeste waarnemers gaan ervan uit dat het hof de klagers in het ongelijk zal stellen.

Terug naar boven