r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Geen tegenstem voor nieuwe voorzitter Senaat: René van der Linden

dinsdag 6 oktober 2009, 18:05

DEN HAAG(ANP) - De Eerste Kamer heeft dinsdag René van der Linden tot nieuwe voorzitter gekozen. De CDA'er was de enige kandidaat en kreeg geen tegenstem. Wel stemden drie senatoren blanco en waren twee stemmen ongeldig. Vijf Eerste Kamerleden waren niet bij de vergadering aanwezig en de overige 65 stemden voor.

De 65-jarige Van der Linden is de opvolger van Yvonne Timmerman-Buck, eveneens van het CDA. Zij leidde de Senaat sinds 2003 maar had aangegeven haar lidmaatschap te willen beëindigen. Ze is onlangs benoemd tot lid van de Raad van State.

Van der Linden zit sinds juni 1999 in de Eerste Kamer. Hij was eerder staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en Tweede Kamerlid. Ook was hij drie jaar voorzitter van het parlement van de Raad van Europa. Die organisatie van 47 landen maakt zich sterk voor democratie en mensenrechten en is de moederorganisatie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Van der Linden stelde in zijn toespraak dat het juist in tijden van verreikende veranderingen nodig is gezamenlijk te investeren in ,,sterke, geloofwaardige democratische instituties en in de versterking van de democratische rechtsorde''. Vertrouwen van mensen in instituties en andersom is volgens hem kostbaar. ,,Daarom moeten wij volksvertegenwoordigers uiterst zorgvuldig omgaan met het vertrouwen dat burgers ons hebben gegeven'', hield hij de senatoren voor.

Hun voorzitter vindt verder dat de Eerste Kamer nog scherper kan en moet toezien op de consequenties van de Europese wetgeving en de invoering daarvan.

Terug naar boven