r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Van Nieuwenhoven gaat voor lijsttrekkerschap Den Haag

zondag 4 oktober 2009, 19:07

DEN HAAG (ANP) - In Den Haag is de strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA voor de gemeenteraadsverkiezingen losgebarsten tussen partijcoryfee Jeltje van Nieuwenhoven en wethouder Marnix Norder. Van Nieuwenhoven stelde zich zaterdag kandidaat. De Haagse PvdA-leden kiezen in de loop van de maand hun nieuwe lijsttrekker. Een derde kandidaat, de Haagse wethouder Henk Kool, trok zich zondag terug.

De ogen zijn tijdens de komende verkiezingen in maart extra op Den Haag gericht, omdat Geert Wilders heeft aangekondigd dat zijn partij in deze stad en in Almere in de gemeenteraad wil. Uit de uitslag van de Europese verkiezingen in juni bleek dat de PVV de potentie heeft in Den Haag de grootste partij te worden. Momenteel heeft de PvdA de meeste zetels in de gemeenteraad.

Norder is klaar om met Van Nieuwenhoven de strijd om het lijsttrekkerschap aan te gaan. Hij vraag zich af of zij de 'nieuwe' PvdA kan vertegenwoordigen. ,,Van Nieuwenhoven is toch uit een periode dat de PvdA op integratiegebied een partij was van pappen en nathouden. De PvdA van nu is een partij van aanpakken, daar ben ik van. Ik ben benieuwd of zij dat PvdA-geluid kan laten horen'', aldus Norder.

Zondag trok wethouder Henk Kool zich terug als kandidaat-lijstrekker omdat Van Nieuwenhoven ,,iemand is die net even het verschil kan maken bij de gemeenteraadsverkiezingen''. Die zullen volgens hem hard zijn. Van Nieuwenhoven zei dat zij zich waarschijnlijk ook kandidaat had gesteld als de PVV niet zou hebben meegedaan in Den Haag.

Wilders doet met zijn partij alleen in Den Haag en Almere aan de gemeenteraadsverkiezingen mee. Hij zei eerder dat hij zijn huidige populariteit op gemeentelijk niveau niet wil verzilveren. Bovendien zei hij toen onvoldoende geschikte kandidaten te hebben. Wilders wil zich naar eigen zeggen volledig richten op de verkiezingen voor Provinciale Staten (2011) en de volgende Tweede Kamerverkiezingen.

Op voorhand sluit Van Nieuwenhove samenwerking met de PVV niet uit. ,,Maar als ik hoor en lees wat de PVV landelijk voorstaat, heb ik weinig aanleiding te denken dat die partij het beste met Den Haag voorheeft'', stelde ze zondag.

De oud-Kamervoorzitter en geboren Friezin woont sinds vijftien jaar in Den Haag. ,,Het is mijn stad geworden.'' ,,Ik heb er zin in en vind het een uitdaging'', aldus Van Nieuwenhoven. Ze zei door Haagse vrienden te zijn gevraagd lijsttrekker te worden.

Van Nieuwenhove staat bekend als een vertolker van het authentieke linkse geluid binnen de partij. Haar bekendheid verwierf de Friezin vooral in haar tijd als eerste vrouwelijke voorzitter van de Tweede Kamer (1998-2002). Ze zat van 1981 tot 2004 in de Tweede Kamer. Daarna wordt ze gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland en daarna OV-ambassadeur.

Terug naar boven