r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ophef over deelname Rouvoet aan gezinscongres

donderdag 6 augustus 2009, 15:06

TWEEDE KAMER

N i e u w bericht, meer informatie

DEN HAAG (ANP) - De openingstoespraak van minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) maandag voor een internationaal congres over de waarden van het traditionele gezin is al omstreden voordat hij is uitgesproken. Tweede Kamerlid Boris van der Ham van D66 heeft donderdag opheldering gevraagd in schriftelijke vragen.

World Population Foundation (WPF) en jongerenorganisatie Choice, die wereldwijd opkomen voor eigen keuzes over seksualiteit en het krijgen van kinderen, hebben Rouvoet gevraagd af te zien van deelname aan het driedaagse World Congress of Families in Amsterdam. De minister zal er overigens zelf niet bij aanwezig zijn, maar opent het congres met een videoboodschap.

Volgens D66 is het juist goed als de minister meewerkt. Maar Van der Ham maakt zich wel zorgen dat de ChristenUnie-bewindsman onvoldoende de confrontatie zal aangaan met aanwezige conservatieve organisaties. Het Kamerlid wijst erop dat deze zich bijzonder fel afzetten tegen homoseksuele relaties, alleenstaande ouders, voorbehoedsmiddelen en zelfsbeschikking rond zwangerschap en levenseinde.

,,Rouvoet moet uitdrukkelijk het standpunt van de Nederlandse regering over het voetlicht brengen inzake deze kwesties'', aldus Van der Ham. Een woordvoerder van de minister benadrukt dat de bewindsman in zijn videoboodschap duidelijk zal maken dat hij minister is van alle gezinnen, ongeacht hun samenstelling. Verder wil de zegsman niks inhoudelijks vertellen over de openingstoespraak.

Het is volgens de woordvoerder vanzelfsprekend dat Rouvoet als minister van gezinszaken een welkomswoord houdt bij een dergelijke bijeenkomst. Verder zei de zegsman dat het gaat om een congres van meerdere groeperingen met verschillende opvattingen. Volgens hem hebben diverse Europese ministers van gezinszaken er ook overleg gevoerd toen het World Congress of Families in Praag werd gehouden.

Terug naar boven