r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Verhagen had zelf naar Brussel gemoeten'

maandag 27 juli 2009, 20:46
Vlag Europese Unie

DEN HAAG (ANP) - Nederland had niet mogen instemmen met het verwelkomen van de aanvraag van IJsland om toe te treden tot de Europese Unie. Dat zei de VVD in een reactie op dit maandag genomen besluit uit Brussel. Kamerlid Han ten Broeke wil hier uitleg over van minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken).

,,Het ware misschien beter geweest als Verhagen er zelf bij was geweest in Brussel'', zei de parlementariër. ,,Hoog van de toren twitteren en dan de hoogste diplomaat sturen is niet genoeg om de tactiek van de Europese Commissie te keren'', zei hij met een knipoog. ,,Het blijft een politiek besluit.''

Volgens de liberalen had eerst het parlement van IJsland akkoord moeten gaan met de overeenkomst over terugbetaling van een lening van 1,3 miljard euro aan Nederland. Dat bedrag heeft Den Haag voorgeschoten zodat IJsland aan de verplichting kon voldoen om gedupeerde spaarders van de gevallen bank Icesave ruim 20.000 euro per persoon terug te betalen.

Bovendien moet eerst meer duidelijk zijn over de situatie waarin de IJslandse economie zich bevindt, zei Ten Broeke. De Europese Commissie mag nu onderzoeken welke onderwerpen besproken moeten worden bij toetredingsonderhandelingen. Ten Broeke waarschuwt voor een rijdende trein, die moeilijk stop te zetten is.

Coalitiepartijen CDA en PvdA vinden (net als Verhagen overigens) dat IJsland pas EU-lidstaat mag worden als het geld voor Icesave is terugbetaald. In tegenstelling tot de VVD maken zij geen bezwaar tegen het besluit van de Europese Commissie om het verzoek te onderzoeken. ,,Ze kunnen onderzoeken wat ze willen, het parlement heeft het laatste woord als het om toetreding gaat'', zei Kamerlid Luuk Blom van de PvdA.

Terug naar boven