r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD)

Logo SPD

De Sociaaldemocratische Partij van Duitsland (Sozialdemokratische Partei Deutschlands, SPD) is een centrumlinkse partij in Duitsland. De partij staat linksmidden van het politieke spectrum en is te vergelijken met de PvdA.

De SPD is in 1875 ontstaan na een fusie van de Algemene Duitse Arbeiders Vereniging en de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij. Na de Eerste Wereldoorlog speelde de SPD een belangrijke rol in de Weimarrepubliek. In 1933 was de SPD de enige partij die tegen een wet stemde die Adolf Hitler de mogelijkheid gaf om wetten zonder het parlement te maken. Kort daarna werd de partij door Hitler verboden. Veel promintente leden werden gevangen gezet, verbannen of vermoord. Na de Tweede Wereldoorlog stonden de geallieerden toe dat er vier politieke partijen gevormd of heropgericht zouden worden. De SPD was een van die vier partijen. In de DDR bleef de SPD tot 1989 verboden. In 1990 verenigde de Oost-Duitse partij zich met de SPD van het westen.

De partijleider van de SPD is Martin Schulz.

Delen

Inhoud

1.

Partijlijn

De SPD streeft naar een sociale markteconomie met een sterke welvaartsstaat die de 'gaten' in de markt en de mensen die daar onder lijden, opvangt.

Op Europees niveau probeert de SPD zich sterk te maken voor een sociaal Europa. De partij wil een sociale standaard die voor heel Europa geldt. Hiermee heeft de partij een duidelijke voorkeur voor een sterk Europa dat inhoudelijk mag beslissen over het economisch beleid van landen in de Europese Unie.

2.

Europees Parlement

Bij de Europese Parlementsverkiezingen in 2014 heeft de SPD 27 zetels behaald. De partij is verbonden met de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten fractie, waar ook de PvdA deel van uitmaakt.

3.

Meer informatie

Delen

Terug naar boven