r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

VVD-Europarlementariër wil andere manier van verdelen posten in Europees Parlement

donderdag 16 juli 2009, 11:33

STRAATSBURG (ANP) - Nederland en andere kleine landen komen er opnieuw bekaaid af bij de verdeling van topbanen onder de nieuwgekozen Europarlementsleden. VVD-Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert wil dat het verdeelsysteem wordt herzien. Ze bereidt een voorstel voor, meldde ze donderdag.

Door het huidige verdelingssysteem kan Nederland opnieuw geen voorzitters leveren voor de parlementscommissies. Grote landen als Duitsland kapen die invloedrijke functies veelal weg.

,,Het is iets waar ik me steeds over verbaas: er wordt amper gekeken naar de kwaliteit of ervaring van Europarlementsleden, maar vooral naar de grootte van het land'', aldus de VVD'ster, die zelf geen functie als commissievoorzitter ambieert. ,,Er moet meer rekening worden gehouden met het relatieve verkiezingsresultaat in plaats van met de grootte van een land.''

Nederland mag in het nieuw aangetreden parlement wel twee ondervoorzitters leveren voor de parlementscommissies. Dat is weggelegd voor nieuwkomer Peter van Dalen (ChristenUnie) in de commissie verkeer en voor Sophie in 't Veld (D66) in de commissie burgerlijke vrijheden en justitie.

De commissie voor burgerlijke vrijheden en justitie telt opmerkelijk veel Nederlanders. Naast In 't Veld zijn dat er nog zes: Wim van de Camp (CDA), Louis Bontes (PVV), Judith Sargentini (GroenLinks), Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), Emine Bozkurt (PvdA) en Dennis de Jong (SP).

Kopman Barry Madlener van de PVV heeft een plaats verworven in de commissie buitenlandse zaken, die de EU-landen adviseert over landen buiten de EU. Madlener wil zo proberen de toetreding van Turkije tegen te houden. De PVV'er zit daar onder anderen met Hans van Baalen (VVD) en Marietje Schaake (D66). Die laatste ziet juist voordelen in de toetreding van Turkije.

Nederland bezet momenteel 25 van de 736 zetels in het Europees Parlement. Wegens de verkiezingen begin juni bestaat de helft van de leden uit nieuwkomers. Daardoor is er sindsdien een felle strijd om de beste banen in het parlement.

Delen

Terug naar boven