r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Zweden moet EU door economische crisis loodsen

dinsdag 30 juni 2009, 5:10

BRUSSEL (ANP) - Zweden moet de Europese Unie het komende halfjaar door de economische crisis loodsen en tegelijkertijd de klimaatconferentie in Kopenhagen tot een succes maken. Het Scandinavische land neemt in de nacht van dinsdag op woensdag het EU-voorzitterstokje over van Tsjechië.

Zweden zal de EU-leiders moeten stimuleren hun begrotingstekorten in te dammen en overeenstemming te bereiken over de te bieden EU-steun aan ontwikkelingslanden om het klimaatprobleem aan te pakken.

Velen zijn opgelucht dat het Tsjechisch voorzitterschap ten einde komt en hebben hoge verwachtingen van de relatief jonge Zweedse minister-president Fredrik Reinfeldt (44). Van de ambitieuze Zweed verwacht men geen uitspraken als van de voormalige Tsjechische premier Mirek Topolanek, die het beleid van Barack Obama ,,de weg naar de hel'' noemde.

Of de nieuwe voorzitter van de EU haar ambities kan waarmaken, hangt ook af van zaken die zij niet in de hand heeft. Een mogelijk Iers 'nee' bij het tweede referendum over het Europese Verdrag van Lissabon, politieke tumult in Iran en een eventuele gascrisis tussen Rusland en Oekraïne kunnen roet in het Zweedse eten gooien.

Terug naar boven