r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Vijf PvdA-prominenten weigerden lijsttrekkerschap

zaterdag 13 juni 2009, 9:51

Gewijzigd: 09:00

AMSTERDAM (ANP) - Vijf PvdA-prominenten hebben het lijsttrekkerschap voor de Europese Verkiezingen geweigerd. Dat stelt partijleider Wouter Bos in een interview met de Volkskrant, dat zaterdag werd gepubliceerd. Zijn partij heeft volgens hem de verkiezingen niet onderschat, zoals critici eerder stelden.

,,Wij hebben - omdat we het belangrijke verkiezingen vonden - vijf nationaal bekende PvdA-toppers aangezocht om lijsttrekker te worden. Die hebben alle vijf geweigerd.'' Wie dat waren, wil Bos niet zeggen. Uiteindelijk werd Thijs Berman lijsttrekker, die ,,wel de moed heeft gehad''. Berman ,,had een naamsbekendheid van 3 procent''.

Bos stemde niet op Berman, maar op de nummer 5 op de lijst, euroscepticus René Cuperus. ,,Omdat ik het belangrijk vind dat de 40 procent van de achterban die destijds nee heeft gezegd tegen de Europese grondwet, ook vertegenwoordigd zou moeten zijn in de fractie straks.''

Berman was zaterdagochtend niet bereikbaar voor commentaar. PvdA-partijvoorzitter Lilianne Ploumen zei in het TROS-radioprogramma Kamerbreed dat ze wel op Berman heeft gestemd. Ze vindt dat hij goed campagne heeft gevoerd. Ploumen zei dat ze nog wel met meer kandidaten voor de Europese lijst heeft gesproken. De uitspraken van Bos over Berman vond ze niet pijnlijk. ,,We staan helemaal achter hem.'' Ze toonde begrip voor het feit dat Bos op de nummer 5 stemde om ook eurosceptici binnen de partij tegemoet te komen.

Vrijdag werd bekend dat PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) leiding gaat geven aan de werkgroep die de nederlaag van de PvdA bij de Europese verkiezingen gaat analyseren. De partij verloor vorige week vier van de zeven zetels in het Europees Parlement.

Terug naar boven