r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Dijksma onderzoekt verkiezingsnederlaag PvdA

vrijdag 12 juni 2009, 13:04

Bijgewerkt: 14:25 uur

DEN HAAG (ANP) - PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) gaat leiding geven aan een commissie die de nederlaag van de PvdA vorige week bij de Europese verkiezingen gaat analyseren. Dat heeft partijvoorzitter Lilianne Ploumen vrijdag bekendgemaakt.

Behalve Dijksma zitten onder meer de PvdA-Kamerleden Roos Vermeij en Diederik Samsom in de werkgroep, die ongeveer een maand de tijd zal nemen voor het onderzoek. De evaluatie richt zich op de inhoud, de boodschap en de organisatie van de verkiezingscampagne. Ook Jaap van der Ploeg, als journalist in het verleden werkzaam bij de NOS en als voorlichter bij de Rijksvoorlichtingsdienst en verschillende ministeries, zit in de werkgroep.

De PvdA verloor vorige week vier van de zeven zetels in het Europees Parlement en hield er drie over. Bijna de helft van het aantal kiezers dat in 2004 bij de verkiezingen voor het vorige Europarlement nog PvdA stemde, deed dat nu niet meer. PvdA-leider Wouter Bos stelde zichzelf medeverantwoordelijk voor de slechte uitslag.

Intussen heeft al een aantal partijprominenten hardop nagedacht over de voor de PvdA teleurstellende uitslag. Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) zei deze week dat de PvdA een te elitaire partij is geworden die het contact met de achterban uit de volkswijken verloren is. Oud-minister Jan Pronk zei dat de PvdA een duidelijke, sterke leider nodig heeft en serieuzer dan voorheen moet debatteren over de koers van de partij. Hij noemde Bos een goede minister van Financiën en een goed manager. Maar hij zei ook: ,,Hij is de afgelopen weken niet de leider van de PvdA geweest.''

Een andere oud-minister, Bram Peper, zei vrijdag dat de verwachtingen voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend voorjaar niet goed zijn. Als blijkt dat de uitslag voor de PvdA dan opnieuw slecht is, moet de PvdA het kabinet opblazen, of Bos moet zijn partijleiderschap neerleggen, vindt Peper. Hij vond Bos tijdens de afgelopen campagne te weinig zichtbaar als partijleider.

Terug naar boven