r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Christendemocraten dominanter in Europarlement

maandag 8 juni 2009, 9:06

BRUSSEL (ANP) - De christendemocraten hebben hun dominante positie in het Europees Parlement versterkt. Bij de verkiezingen zondag verwierf de fractie, waarvan CDA deel uitmaakt, 267 à 271 van de 736 zetels. Procentueel blijft de fractie daarmee even groot in het parlement dat door het huidige EU-verdrag circa vijftig zetels minder is gaan tellen.

Socialisten en liberalen leden forse verliezen. De socialistische fractie met de PvdA blijft de tweede partij. De liberalen met VVD en D66 blijven de derde, gevolgd door de groenen.

,,Een voortreffelijk cijfer'', zei Wim van de Camp, leider van de vijf CDA'ers binnen de christendemocratische fractie. Van de Camp gaat ervan uit dat de uitslag betekent dat huidig voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie wordt herbenoemd. Barroso is christendemocraat. ,,Maar prijs de dag niet voor de voorzitter is gekozen'', zo hield Van de Camp een slag om de arm.

De PvdA vindt dat het verlies van de socialisten in het Europees Parlement zondag ,,binnen de perken van het redelijke is gebleven'', aldus PvdA-lijsttrekker Thijs Berman. De prognose van 161 zetels loopt volgens de PvdA nog op naar 185 door aansluiting van Italiaanse socialisten. ,,Geen slagveld dus'', concludeert Berman, die kijkt naar de huidige 215 zetels.

De socialisten kunnen door het lagere aantal zetels geen meerderheid meer vormen met liberalen. ,,Als we het slim spelen kunnen we bij besluiten een links-groene meerderheid vormen'', aldus Berman.

Winnaar zijn de groenen. Die groeien van 43 naar 54 zetels. GroenLinks-Europarlementslid Judith Sargentini: ,,Fantastisch. Zeker in deze eurosceptische tijden. Iedere zetel is er een. Dit geeft meer groene druk in het Europarlement.''

Hans van Baalen , Europees lijsttrekker van de VVD, is tevreden met de voorlopige uitslag van de Europese verkiezingen: ,,De liberalen zullen een spilfunctie blijven vervullen in het parlement''.

De liberale fractie ALDE zou uitkomen op 80 à 82 zetels. Na de verkiezingen in 2004 waren dat er nog honderd. ,,De christendemocraten hebben de liberalen nodig om tot een meerderheid te komen in de besluitvorming'', concludeert Van Baalen. ,,Dit is dus een goede uitslag''.

Circa negentig zetels zijn vooralsnog voor partijen die zich niet hebben aangemeld bij een fractie, zoals de PVV.

De verwachte doorbraak van een nieuwe Ierse eurokritische partij bleef zondag uit. De partij Libertas, die in Ierland succesvol actie voerde tegen een nieuw EU-verdrag, kreeg in veertien landen totaal slechts een zetel. Dit ondanks vele miljoenen euro's aan campagnes.

De opkomst bij de verkiezingen bereikte zondag een nieuw dieptepunt. Slechts 43,4 procent van de ruim 375 miljoen stemgerechtigden kwam naar de stembus. D66-ster Sophie in 't Veld vindt dit meevallen: ,,In de VS stemmen ook zo weinig mensen voor de presidentsverkiezingen. Die schaffen ze toch ook niet af.''

Terug naar boven