r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

ChristenUnie ingenomen met twee zetels

donderdag 4 juni 2009, 23:24

DEN HAAG (ANP) - ChristenUnie-partijleider André Rouvoet is bijzonder ingenomen met de twee zetels die zijn partij samen met de SGP binnenhaalde. Ondanks de consolidatie van het aantal zetels, ziet hij zijn partij na de PVV en D66 partij als derde winnaar gezien de procentuele stijging.

,,Erg opgelucht'', zegt lijsttrekker Peter van Dalen (ChristenUnie) in een eerste reactie. ,,Ik denk dat we een goede campagne hebben gevoerd. En daarnaast zie ik het als steun voor onze deelname aan het kabinet.''

Bovendien was er in 2004 sprake van een krappe restzetel. In de ogen van Rouvoet heeft zijn partij nu op eigen kracht gepresteerd, terwijl het Nederlandse smaldeel in het Europees parlement ook nog eens twee zetels kleiner wordt dan nu. Dat de ChristenUnie zich als enige regeringspartij staande houdt, ziet Rouvoet als de bevestiging van een trend die ook al bij de verkiezingen voor Provinciale Staten zichtbaar was. In zijn ogen zit zijn partij al sinds de verkiezingen voor de Tweede Kamer in de lift.

De winst van de PVV ziet Rouvoet als een zege voor een partij met uitgesproken standpunten, maar niet per se als een keuze tegen Europa, omdat het pro-Europese D66 het ook goed heeft gedaan.

Terug naar boven