r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

GroenLinks wil heffing op handel in aandelen

donderdag 4 juni 2009, 18:04

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks pleit voor een heffing op de handel in aandelen, effecten en derivaten. Een kleine heffing van 0,01 procent kan binnen de Europese Unie 70 miljard euro per jaar opleveren, denkt GroenLinks.

Dat geld moet ten goede komen aan de Europese begroting, waarna de EU-landen de klimaatsteun aan ontwikkelingslanden voor hun rekening kunnen nemen, stellen Tweede Kamerlid Jolande Sap en Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks donderdag.

Ook andere groene partijen in Europa pleitten voor de heffing. ,,Zo betaalt de financiële sector, die de crisis heeft veroorzaakt, mee aan een duurzaam herstel.''

De GroenLinksers willen het ,,testosteronkapitalisme'' tegengaan dat in hun ogen de stabiliteit van Europese bedrijven en financiële markten heeft ondermijnd. De heffing treft de langetermijnbelegger nauwelijks, maar de speculanten en hedgefondsen des te meer.

De helft van de verwachte opbrengst van 70 miljard kan voor GroenLinks naar klimaatsteun aan ontwikkelingslanden, te verlenen tijdens de wereldklimaattop later dit jaar in Kopenhagen. De andere helft wil GroenLinks besteden aan investeringen in een duurzame economie, zoals de aanleg van een Europees supernet voor groene stroom.

Terug naar boven