r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kleine partijen debatteren vooral over invloed Brussel

donderdag 4 juni 2009, 8:45

DEN HAAG (ANP) - De kleinere Nederlandse partijen die meedoen aan de Europese verkiezingen hebben woensdag voor de NOS-televisie vooral gedebatteerd over de vraag welke bevoegdheden bij Brussel moeten liggen en welke bij de nationale landen moeten blijven. Verrassingen leverde dat niet op.

Deelnemers waren de lijsttrekkers van D66, Libertas, LibDem, Solidara, ChristenUnie/SGP en de Partij voor de Dieren. Echt anti-Europese geluiden vielen er niet te beluisteren. De partijen zijn duidelijk minder EU-sceptisch dan bijvoorbeeld de PVV van Geert Wilders of de SP. Wel pleitten vrijwel alle lijsttrekkers van de kleinere partijen voor een ander of beter Europa, waarin minder vanuit Brussel wordt opgelegd en meer aan de lidstaten zelf wordt overgelaten.

Sammy van Tuyl van LibDem pleitte voor een heffing op de uitstoot van kooldioxide. De Partij voor de Dieren wil een aanpassing van het Europese landbouwbeleid, meer respect voor dieren en mensen in ontwikkelingslanden en een duurzame economie. Düzgün Yildirim (Solidara) wil een Europa waarin de mens centraal staat en waarin zorg, onderwijs en energie in handen blijven van de (nationale) overheden.

Peter van Dalen (ChristenUnie/SGP) beloofde te gaan strijden voor een schoner milieu en meer elektrische auto's op de weg. Samenwerken ja, Europese superstaat nee, bleek zijn motto. Sophie in 't Veld (D66) pleitte voor een sterke en slagvaardige EU, die met één stem spreekt in de rest van de wereld. Eline van den Broek (Libertas) ziet de verkiezingen donderdag als een nieuw referendum over de in 2005 in Nederland afgewezen grondwet. Haar pan-Europese partij belooft in het europarlement nu wel iets te gaan doen met de onvrede bij de burger over Europa.

Delen

Terug naar boven