r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Zware druk Kamer op Huizinga over zeezeilschepen

woensdag 3 juni 2009, 0:10

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer zet staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) onder zware druk om zich harder in te spannen voor Nederlandse historische zeezeilschepen, die steeds vaker in Duitse en Deense havens aan de ketting worden gelegd omdat ze niet veilig zouden zijn. Een meerderheid van CDA, PvdA en VVD eiste dat dinsdag.

Huizinga werd geconfronteerd met welgeteld drie Kamerleden die met haar op één lijn zaten. Volgens Eddy van Hijum (CDA) stelt zij zich afwachtend en zeer voorzichtig op. Hij eist dat Nederland zelf ook een klacht indient tegen Duitsland en Denemarken bij de Europese Commissie. ,,Een beetje VOC-mentaliteit mag wel aan de dag worden gelegd.'' Ook PvdA en VVD zijn bepaald niet tevreden over de inzet van Huizinga. Zij zei dat Nederland een klacht van de brancheorganisatie BBZ in Brussel volledig ondersteunt en dat geldt ook voor stappen van reders bij de Deense rechter. ,,Een eigen Nederlandse klacht heeft veel diplomatieke consequenties en is een stap te ver.''

Huizinga beriep zich ook op een uitleg van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat het indienen van een klacht tegen een ander land bij de Europese Commissie een ,,onbegaanbare en diplomatiek kwetsbare weg'' is.

De Kamer gaf haar een week de tijd om die opstelling toe te lichten. De kans is echter groot dat het CDA een motie indient, zei Van Hijum na het overleg. Hij was het oneens met Huizinga dat een klacht niet bevorderlijk is voor de relatie met Duitsland en Denemarken. Hij noemde dat de omgekeerde wereld. ,,Slappe hap'', sneerde VVD-collega Charlie Aptroot aan het adres van Huizinga.

Terug naar boven