r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hirsch Ballin wil Europese aanpak crimineel vermogen

dinsdag 2 juni 2009, 9:44

DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) wil met een reisverbod voorkomen dat criminelen na het uitzitten van hun straf ongestoord in het buitenland kunnen genieten van hun winsten, verkregen door drugssmokkel, mensenhandel of mensensmokkel.

Hirsch Ballin wil ook dat binnen de Europese Unie sneller de illegaal verkregen winsten kunnen worden afgepakt, door in meer gevallen beslag op crimineel vermogen te leggen.

In eigen land kondigde de bewindsman eerder al maatregelen aan om illegaal vermogen aan te pakken. Zo wordt geregeld dat een veroordeelde crimineel zelf moet bewijzen dat hij zijn vermogen tot zes jaar voor het misdrijf legaal heeft verkregen. De minister heeft een wetsvoorstel dat dit moet regelen dinsdag voor advies naar de Raad van State gestuurd.

Daarin staat ook dat het financieel onderzoek wordt uitgebreid en dat illegaal verkregen goederen makkelijker verbeurd verklaard kunnen worden.

De minister noemde het afpakken van criminele vermogens in een toelichting ,,buitengewoon belangrijk''. Hij wil criminele organisaties op die manier financieel raken en voorkomen dat ze illegaal verkregen geld opnieuw kunnen investeren.

Het afgelopen jaar heeft het Openbaar Ministerie (OM) meer dan 23 miljoen euro aan crimineel vermogen afgepakt. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met vijf jaar geleden. Hirsch Ballin rekent erop dat er ,,nog aanzienlijk meer te halen is''.

Terug naar boven