r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Churchill aan de wieg van Europese samenwerking'

vrijdag 29 mei 2009, 10:01
vlag Europese Unie wapperend

BRUSSEL (ANP) - De Britse premier Winston Churchill stond aan de wieg van de Europese samenwerking. Dat vrijwel onbekende feit blijkt uit de eerste grote Nederlandstalige biografie over Winston Churchill. Het boek 'Zijn tocht met het noodlot' van de Vlaamse schrijfster Ingrid Baraître verschijnt dezer dagen, ook in Nederland.

De legendarische Brit (1874-1965) riep op tot een Verenigd Europa en wilde een Europees leger. Hij stond aan de basis van de NAVO en de Raad van Europa, een organisatie voor democratie en mensenrechten.

,,Hij zag een verenigd Europa vooral als tegenwicht tegen het communisme in Rusland'', zegt de schrijfster. Maar Groot-Brittannië mocht zeker niet opgaan in dat Verenigd Europa. ,,Voor Groot-Brittannië zag hij meer toekomst in een samengaan met de VS. Hij opperde zelfs een gezamenlijke Brits-Amerikaanse nationaliteit.''

Churchill is vooral bekend al de premier die met de Amerikanen en Russen de Duitse nazi's versloeg. De man met het V-teken, sigaar en whisky toonde veel doorzettingsvermogen en moed, vindt de schrijfster. ,,Een bekwame bullebak. Een politicus met een militaire ziel'', oordeelt de schrijfster. ,,Hij gaf de doorslag in het donkerste uur, toen de Britten aanvankelijk alleen stonden in de strijd tegen de Duitsers''.

In haar boek beschrijft ze veel voorvallen uit zijn dagelijks leven, waaruit blijkt dat Churchill nogal onhandig kon zijn. Zo is hij in New York aangereden, omdat hij was vergeten dat de auto's daar rechts rijden. De metro vond hij ook te ingewikkeld. Hij bleef 's ochtends lang in bed liggen, waarbij hij teksten dicteerde aan drie secretaresses.

Achterkleinzoon Jonathan Sandys van Winston Churchill is blij met het boek, stelde hij bij de presentatie in Brussel. Hij hoopt dat het boek in het Engels wordt vertaald. ,,Er is al veel geschreven over mijn overgrootvader, maar nog weinig door vrouwen. Die schrijven meer over het karakter en persoonlijkheid dan mannelijke auteurs'', vindt Sandys, die enigszins lijkt op Churchill en nu een stichting beheert voor het gedachtegoed van de beroemde Brit.

Hij erkent dat over zijn overgrootvader al veel boeken zijn geschreven. ,,Men vertelt mij dat er over twee mensen de meeste boeken ter wereld zijn geschreven. De eerste is Jezus, de tweede is Winston Churchill'', zegt hij glimlachend. Nog altijd komen er twaalf tot vijftien nieuwe boeken per jaar uit over Churchill. ,,Helaas begint Hitler de laatste tijd te rivaliseren. De zwarte kant van de mensheid trekt kennelijk meer aan dan de goede kant.''

Delen

Terug naar boven