r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Veel moslims in de EU voelen zich gediscrimineerd

donderdag 28 mei 2009, 11:58

MADRID (ANP/DPA) - Moslims in de Europese Unie voelen zich massaal gediscrimineerd, maar maken daar zelden melding van bij de autoriteiten en instanties. Dat maakte het Europese bureau voor grondrechten (FRA) donderdag bekend.

Een derde van de ondervraagde moslims zei de afgelopen twaalf maanden gediscrimineerd te zijn. 11 procent was slachtoffer van een racistisch gemotiveerd misdrijf. De meeste ondervraagden zeiden dat ze vooral gediscrimineerd werden op huidskleur. Traditionele of religieuze kleding zou minder vaak een rol spelen.

Moslims zeiden dat ze gediscrimineerd worden op huidskleur en etniciteit. Het dragen van traditionele of religieuze kleding zou een ondergeschikte rol spelen. 11 procent gaf aan alleen vanwege zijn of haar religie te worden gediscrimineerd.

Bijna vier vijfde van de 23.500 ondervraagde immigranten en mensen van een etnische minderheid zou nooit naar de politie of een andere instantie gaan om melding te maken van discriminatie of een racistisch gemotiveerd strafbaar feit. De meeste respondenten gaven als reden dat de verantwoordelijke instanties toch al nooit in actie kwamen en een melding zou dus geen zin hebben.

De FRA pleit ervoor het vertrouwen van minderheden in de politie te verstevigen.

Delen

Terug naar boven