r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederlandse Europarlementariërs voor transparante EU

maandag 25 mei 2009, 12:09

BRUSSEL (ANP) - De Nederlandse Europarlementariërs hebben zich de afgelopen vijf jaar sterk gemaakt voor transparantie en hervorming van de Europese Unie. Alleen de Zweedse parlementsleden hebben zich meer ingezet voor democratie en openheid van de EU.

De Britse denktank Open Europe heeft onderzoek verricht naar de inzet van individuele leden en de gemiddelde scores per EU-land voor een transparante EU. Op de lijst die maandag werd gepubliceerd staat Nederland op de tweede plaats.

Parlementariërs die bijvoorbeeld hadden gestemd voor het vergroten van de toegang tot EU-documenten, kregen punten toegekend. Er werd ook gekeken wat de parlementariërs hebben gedaan om de verspilling van Europese fondsen tegen te gaan. Er werden onder andere punten uitgereikt aan parlementsleden die tegen het controversiële tweede pensioenfonds hebben gestemd en voor het afschaffen van Straatsburg als tweede vergaderstad.

In de top-25 van individuele scores van alle 785 leden, staan maar liefst zeven Nederlandse politici. Een gedeelde derde plaats is er voor Hans Blokland (ChristenUnie/SGP) en Jan Mulder (VVD). Zij behaalden 47 van de 58 punten. Erik Meijer (SP) staat vijfde. Onderaan de lijst staat de Italiaan Roberto Fiore, met slechts 2 punten. Spanje scoort als land gemiddeld het slechtst.

Terug naar boven