r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

CDA mag van PvdA nieuwe eurocommissaris leveren

maandag 18 mei 2009, 16:32

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - De opvolger van Europees commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) dit najaar wordt waarschijnlijk een CDA'er. Aanvankelijk was de PvdA ook in de race voor deze post, maar de sociaaldemocraten gunnen coalitiepartner CDA nu de eer, aldus een goed ingevoerde PvdA-bron.

,,Voor ons is het binnenhalen van de eurocommissaris geen halszaak'', aldus deze bron. ,,We weten dat we oververtegenwoordigd zijn bij de burgemeesters in de grote steden.'' Bovendien zijn ook de vicevoorzitter van de Raad van State en de voorzitter van de Algemene Rekenkamer PvdA'ers. Overigens meldt PvdA-Tweede Kamerlid en EU-woordvoerder Luuk Blom dat dit scenario nog niet in de fractie is besproken.

Anderhalve week geleden liet PvdA-staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken), die eerder steeds werd gezien als de belangrijkste PvdA-kandidaat, weten geen interesse te hebben in een baan in Brussel.

Wie het CDA dit najaar naar voren zal schuiven, staat nog niet vast. Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) en oud-landbouwminister Cees Veerman worden het vaakst genoemd. Ook gaan de namen van de huidige minister van Landbouw Gerda Verburg en de oud-staatssecretarisssen Yvonne van Rooy en Clémence Ross.

De Nederlandse regering zal voor haar kandidaat inzetten op een hoge post, al wordt het erg moeilijk om opnieuw Concurrentie binnen te slepen, zegt een CDA-bron. Kroes verwierf met deze portefeuille, die de bevoegdheid biedt hoge boetes op te leggen aan bedrijven die de EU-kartelregels overtreden, de reputatie van 'machtigste vrouw van Europa'.

Kroes zelf heeft laten doorschemeren er nog graag een termijn aan te willen vastplakken, maar haar kansen daarop zijn miniem. Weliswaar heeft ze de volle steun van haar eigen partij, de VVD, en gunnen ook D66 en GroenLinks haar een nieuwe periode in Brussel, maar geen van deze partijen maakt deel uit van de regeringscoalitie. Zij zitten dus niet om de tafel als de knoop wordt doorgehakt.

De procedure is zo dat de Europese regeringsleiders in september een voorzitter kiezen van de nieuwe Europese Commissie. De kans is aanzienlijk dat dat opnieuw de Portugees José Manuel Barroso wordt. Die gaat dan vervolgens met de regeringsleiders overleggen over de samenstelling van zijn nieuwe commissie. September en oktober worden de cruciale maanden voor Balkenende om opnieuw een zware post binnen te slepen en een sterke CDA'er in de Commissie te krijgen.

D66-leider Alexander Pechtold vroeg het kabinet maandag partijbelang niet als hoofdcriterium te nemen bij de voordracht van een nieuwe Nederlandse eurocommissaris. Volgens de sociaal-liberaal moet de beste persoon op de beste plaats terechtkomen, ongeacht partijlidmaatschappen.

Terug naar boven