r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

GL: leeftijd stemrecht verlagen naar 16 jaar

woensdag 13 mei 2009, 13:33

UTRECHT (ANP) - Jongeren vanaf 16 jaar moeten kunnen stemmen bij de Europese verkiezingen. Kandidaat-Europarlementariër voor GroenLinks Niels van den Berge (24) stelde woensdag dat de kiesgerechtigde leeftijd van 18 jaar naar beneden moet.

,,Op je zestiende mag je al wel brommer rijden, bier drinken en in het leger, maar niet stemmen'', aldus de jonge politicus. Jongeren zijn volgens hem net zo goed in staat om te stemmen als ieder ander. Hij vindt dat zij het recht hebben om mee te beslissen over hun eigen toekomst. ,,De Europese verkiezingen van 4 juni gaan over de toekomst.''

Van den Berge is nummer vier op de lijst voor de Europese verkiezingen. Hij is de jongste kandidaat van alle politieke partijen. De GroenLinkser is zelf al sinds zijn zestiende politiek actief.

D66 -lijsttrekker Alexander Pechtold heeft in 2006 ook voorgesteld de kiesgerechtigde leeftijd te verlagen naar 16 jaar. Hij kreeg weinig steun voor zijn voorstel. Voor een verruiming van het kiesrecht zou de Grondwet moeten worden gewijzigd.

Terug naar boven