r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tsjechische kunstenaar laat EU-installatie verwijderen

maandag 11 mei 2009, 11:14

BRUSSEL (ANP) - Het omstreden kunstwerk dat EU-voorzitter Tsjechië in de hal van een EU-gebouw had laten plaatsen, wordt maandag verwijderd. Dit gebeurt op verzoek van kunstenaar David Cerny zelf.

Cerny protesteert op deze manier tegen de val van de Tsjechische regering eind maart. De oppositie zei toen het vertrouwen in het kabinet van Mirek Topolanek op. Topolanek trad vrijdag af. Cerny zegt nu niet langer met de nieuwe regering van premier Jan Fischer geassocieerd te willen worden. Fischer komt dinsdag voor het eerst naar Brussel voor een bezoek aan de voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso.

Over het kunstwerk was veel commotie ontstaan. Cerny had de regering voorgehouden dat kunstenaars uit alle 27 EU-landen een bijdrage hadden geleverd aan het werk, Entropa. In werkelijkheid had hij de hele installatie zelf gebouwd. Op het metershoge kunstwerk zijn alle EU-landen op een bijzondere, stereotype manier afgebeeld. Nederland bestaat bijvoorbeeld enkel uit water en minaretten, Zweden uit een IKEA-doos en Groot-Brittannië ontbreekt volledig op de kaart, omdat het land als eurosceptisch wordt gezien.

Het kunstwerk zou aanvankelijk tot het einde van het Tsjechisch voorzitterschap op 1 juli blijven.

Terug naar boven