r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Albayrak: misbruik asiel via oostgrens aanpakken

dinsdag 28 april 2009, 13:11

Gewijzigd: 14:19

PRAAG (ANP) - Nederland wil samenwerken met landen ten oosten van de Europese Unie om misbruik van de asielregels tegen te gaan. Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) heeft daarover inmiddels afspraken gemaakt met Oekraïne. Veel Somalische asielzoekers reizen via dat land naar West-Europa.

Experts uit Nederland en Oekraïne zullen samenwerken bij de identificatie van Somalische asielzoekers, bij onderzoek naar hun reisroutes en de aanpak van mensensmokkel. Dat moet er bijvoorbeeld toe leiden dat Nederland straks kan controleren of een asielzoeker eerder is opgedoken in Oekraïne. Dat geldt niet alleen voor Somaliërs, maar bijvoorbeeld ook voor Afghanen.

,,Het allerbelangrijkste is dat we de samenwerking op orde brengen met landen buiten de Europese Unie die dienen als transitlanden'', zei Albayrak dinsdag in een toelichting. Ze wil daarover afspraken maken met andere landen ten oosten en zuidoosten van de EU, waaronder Turkije. ,,We moeten aandacht hebben voor de oostgrens, zonder dat we onze aandacht voor de zuidgrens van Europa laten verslappen.''

De afspraken met Oekraïne heeft Albayrak gemaakt tijdens een migratieconferentie in Praag. De staatssecretaris sprak van ,,een belangrijke eerste stap''. Beide landen werken al samen bij de opsporing van valse documenten.

Terug naar boven