r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Muziekrechten langer beschermd

donderdag 23 april 2009, 15:23

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft donderdag gestemd voor verlenging van de beschermingstermijn van muziekrechten naar van vijftig naar zeventig jaar. GroenLinks stemde tegen. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg laten de Europese Commissie en een meerderheid in het Europarlement zich voor het karretje van de grote platenbonzen spannen.

Het gaat om de rechten van uitvoerend kunstenaars, producenten van geluidsopnamen en omroeporganisaties. Volgens Buitenweg profiteren de meeste artiesten vrijwel niet van de verlenging van copyright van muziek.

Bovendien vindt zij de huidige termijn van vijftig jaar al ontzettend lang. ,,Het is alsof de erfgenamen van de gebroeders Grimm Disney aanslaan voor het gebruik van hun sprookjes'', zegt Buitenweg. De grote platenmaatschappijen verdienen hierdoor meer dan 150 miljoen euro extra, waar de consument voor moet betalen, aldus Buitenweg. ,,Ook de Cliff Richards en Madonna's van deze wereld worden er beter van, maar voor de niet-supersterren, die het geld veel beter kunnen gebruiken, levert het bijna niks op.''

Terug naar boven