r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederlandse europarlementariërs oneens over grensoverschrijdende zorg

woensdag 22 april 2009, 18:06

STRAATSBURG (ANP) - Europarlementariër Jules Maaten van de VVD wil dat het voor patiënten makkelijker wordt een behandeling te krijgen over de grens, zonder dat daarmee een tijdrovende procedure is gemoeid. Hij roept PvdA, SP en GroenLinks op om donderdag voor een voorstel van de Europese Commissie te stemmen waarin dit wordt geregeld.

Bij een bespreking van het plan in de gezondheidscommissie van het Europees Parlement stemden deze fracties tegen en stelden ze volgens Maaten ,,het belang van de gezondheidsbureaucraten voorop''. ,,Het is essentieel dat een doodzieke hartpartiënt, die op een wachtlijst staat in Nederland, op tijd behandeld wordt en niet eerst een stapel formulieren moet invullen alvorens een levensreddende operatie in het buitenland te ondergaan'', aldus Maaten.

Op steun van de SP hoeft de VVD'er zeker niet te rekenen. Europarlementariër Kartika Liotard ziet het voorstel van de Europese Commissie om patiëntenrechten beter te regelen als een poging om meer marktwerking in de zorg te introduceren. Een betere mobiliteit van patiënten in grensregio's moet volgens haar in goed overleg tussen lidstaten worden geregeld. Die lidstaten mogen hun verantwoordelijkheid voor de zorg echter niet afschuiven op andere lidstaten of op Europa, aldus Liotard.

Terug naar boven