r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europa stemt voor omstreden antidiscriminatierichtlijn

donderdag 2 april 2009, 13:54

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement heeft donderdag gestemd voor het voorstel om discriminatie op basis van seksuele oriëntatie, handicap, leeftijd en religie buiten de arbeidsmarkt in Europa te verbieden. Een rapport hiertoe was opgesteld door GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Het rapport is een duidelijk advies aan de lidstaten om hun wetgeving aan te passen. Homoseksuelen en gehandicapten hebben nu alleen juridische rechten op de arbeidsmarkt, maar moeten deze ook krijgen in andere sectoren, zoals de gezondheidszorg en onderwijs. Daarmee krijgen zij dezelfde rechten als mensen die worden gediscrimineerd op grond van ras en geslacht.

Volgens Buitenweg is het onterecht dat iemand wel een lening mag worden geweigerd omdat hij homo is, maar niet omdat hij zwart is. Zij stelt dat iedereen het recht heeft volledig deel te nemen aan de samenleving.

Vooral de bepaling die betrekking heeft op het familie- en huwelijksrecht leidde tot controverse. Daarom waren compromissen gesloten waarmee ook de Christendemocraten zouden kunnen instemmen, maar deze stemden donderdag toch tegen het rapport. ,,Schandalig vind ik dat de grootste fractie in het Europarlement haar woord niet nakomt. Zelfs het CDA heeft ondanks eerdere afspraken tegen mijn rapport gestemd'', zegt Buitenweg.

Jeanine Hennis-Plasschaert ( VVD ) noemt de christendemocraten ,,een onbetrouwbare onderhandelingspartner''. ,,Ook ik ben voorstander van de vrijheid van godsdienst maar met de hand op de bijbel jezelf boven een ander plaatsen, is een gotspe'', zo stelt zij.

Een woordvoerder van het CDA verklaart dat de partij vele rechtsdefinities in de tekst onduidelijk vindt en verwacht dat de tekst aanleiding zal geven tot allerlei procedures bij het Hof van Justitie.

De SP stemde wel in met het rapport, maar heeft twijfels over de effectiviteit van de richtlijn. De partij stelt dat democratie van onderaf moet komen en dat de Europese Unie niet te veel regels moet opleggen. Nederland zou dit soort maatregelen zelf moeten nemen.

Als de lidstaten besluiten de richtlijn door te voeren, zal dat ook consequenties hebben voor de Nederlandse wetgeving.

Terug naar boven