r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Wapens met uranium gevaarlijk gezondheid'

dinsdag 31 maart 2009, 13:04

BRUSSEL (ANP) - Verarmd uranium in wapens levert permanente en zeer ernstige gezondheidsrisico's voor militairen, burgers en toekomstige generaties.

Dat stelde Europarlementslid Els de Groen (Groenen) dinsdag tijdens de presentatie van een rapport om internationaal aandacht te vragen voor de kwestie.

Het Europarlement wil dat de Europese Commissie een onderzoek instelt naar de gevaren van verarmd uranium. Daarmee hoopt het op een verbod van deze wapens en een vergoeding van de medische kosten voor de slachtoffers.

Irak

De gevolgen zijn vooral groot in Irak, de Balkan en Afghanistan, waar vele kinderen worden geboren met ernstige misvormingen of sterven aan leukemie. Vele militairen die dienden in gebieden waar wapens met verarmd uranium werden gebruikt, kregen kanker.

De Groen zegt blij te zijn dat de NAVO heeft toegezegd bereid te zijn haar positie te herzien, omdat de alliantie tot nu toe ,,elk verband tussen het gebruik van wapens en de gevolgen van verarmd uranium heeft ontkend''. Ook de Verenigde Naties hebben in 2008 een resolutie aangenomen over de risico's van uranium voor de gezondheid en het milieu.

Terug naar boven