r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlement niet te spreken over Turkmenistan

donderdag 26 maart 2009, 13:33

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement is ontevreden over de mensenrechtensituatie in Turkmenistan. Het Parlement gaf daarvoor donderdag een duidelijk signaal af door de stemming over een tijdelijk handelsakkoord met het Centraal-Aziatische land uit te stellen.

Het parlement had de EU-landen vergeefs gevraagd om een garantie dat de economische banden wederom zouden worden opgeschort wanneer Turkmenistan de mensenrechten niet verbetert. Als sinds 1998 wordt een beslissing over het handelsakkoord uitgesteld.

PvdA'er Jan Marinus Wiersma noemde het ,,een principiële kwestie'' en verwacht dat de EU-landen dit signaal niet zomaar zullen negeren. ,,De Europese Unie moet meer grip op de mensenrechtensituatie krijgen'', zo stelde hij. Het Europees Parlement zal zich later moeten uitspreken over een volledig handelsakkoord.

Nederland heeft het tijdelijke handelsakkoord met Turkmenistan al wel geratificeerd. Het Europarlement houdt pas na de Europese verkiezingen van juni weer een volgende stemming over het akkoord.

Turkmenistan wordt steeds belangrijker voor de energievoorzieningszekerheid van de Europese landen.

Terug naar boven