r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlement boos over onteigeningen in Spanje

woensdag 25 maart 2009, 16:56

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement is boos over massale onteigeningen van 45.000 Nederlandse en andere kopers van huizen langs de Spaanse kust. Het parlement vindt ook dat Spanje moet ophouden met absurd lage vergoedingen voor de onteigeningen.

Als sanctie zinspeelt het Europarlement erop om EU-steun aan Spanje op te schorten, zo blijkt uit een resolutie die het parlement donderdag vrijwel zeker aanneemt.

CDA'er Maria Martens stelt erg bezorgd te zijn over de problematiek. Ze vindt het echter nog te vroeg om de EU-gelden in te houden.

Illegaal

De kopers van zijn in problemen gekomen doordat ,,incompetente lokale overheden en gewetenloze projectontwikkelaars milieuwetten hebben genegeerd'', aldus Martens.

De eigenaren wisten niet dat de percelen en woningen illegaal aan hen waren verkocht. De kustwet, die sinds 1988 bepaalt dat er niet te dicht langs de stranden mag worden gebouwd, werd in de praktijk namelijk genegeerd. De kust werd volgebouwd met hotels waaraan de gemeenten veel geld verdienden. Sinds enkele jaren wordt de kustwet ineens streng toegepast.

De resolutie van het Europees Parlement werd ingediend op basis van verzoekschriften van de gedeputeerde burgers zelf.

Terug naar boven