r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel pakt mensenhandel en seksueel misbruik aan

woensdag 25 maart 2009, 12:47

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat de strijd tegen mensenhandel en seksueel misbruik van kinderen opvoeren. Europees Commissaris Jacques Barrot (Justitie) heeft daartoe woensdag twee voorstellen gepresenteerd. Die voorzien in strengere straffen en meer steun voor de slachtoffers.

Het voorstel voor bestrijding van mensenhandel regelt een betere afstemming van nationale wetten en straffen en zorgt ervoor dat daders ook vervolgd worden als ze hun misdrijven in het buitenland plegen. Voor slachtoffers komen er meer mogelijkheden voor bijstand, medische verzorging en politiebescherming.

Om seksueel misbruik van kinderen aan te pakken wil de Europese Commissie strafsancties voor 'grooming' (het lokken van kinderen via internet) en het bekijken van kinderporno zonder bestanden te downloaden. Sekstoeristen die naar het buitenland reizen om kinderen te misbruiken, kunnen worden vervolgd als ze naar hun land van herkomst terugkeren.

Volgens Barrot moeten de voorstellen ervoor zorgen dat ,,de meest kwetsbare EU-burgers worden beschermd tegen de afschuwelijkste misdrijven''. Studies wijzen uit dat meer dan 10 procent van de kinderen in Europa seksueel wordt misbruikt.

Terug naar boven