r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

België veroordeeld voor foltering en rassendiscriminatie

dinsdag 10 maart 2009, 14:44
vlag belgie wapperend

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft de Belgische staat dinsdag veroordeeld voor foltering, onmenselijke en vernederende behandeling, en rassendiscriminatie.

De zaak was aangespannen door een Turkse inwoner van de Brusselse deelgemeente Schaarbeek. De man werd in 1996 door de politie tegen de grond gewerkt bij een politiecontrole waarbij zijn broer gearresteerd werd. Er verzamelde zich toen een menigte die partij voor de Turk koos. De politieman die hem vasthield liep enkele klappen op en ook de Turkse man werd geraakt. Hij werd meegenomen naar het politiebureau en in voorlopige hechtenis genomen.

Later diende het slachtoffer een klacht in wegens racistische beledigingen en geweldpleging tijdens zijn voorlopige hechtenis. Zijn klacht werd door justitie nooit onderzocht.

Het Europees Hof oordeelde dat de verwondingen van de Turkse man niet door een eenvoudige val of per ongeluk opgevangen slagen van omstanders veroorzaakt kunnen zijn. Het hof vindt verder dat de Belgische staat heeft verzuimd om te onderzoeken of er sprake is geweest van discriminatie. Het slachtoffer kreeg een schadevergoeding van 15.000 euro toegewezen.

Delen

Terug naar boven