r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ambassadeur: NAVO-landen moeten meer kosten delen

zondag 8 maart 2009, 15:29

BRUSSEL (ANP) - De NAVO-landen zouden de kosten voor transport en basisvoorzieningen bij militaire operaties onderling moeten delen. De Nederlandse ambassadeur bij de NAVO, Herman Schaper, doet deze ,,informele suggestie'' in een bijdrage op de site van tijdschrift Europe's world.

De NAVO-landen die deelnemen aan acties moeten nu steeds volledig zelf opdraaien voor de kosten. Dat is voor sommige landen te duur, mede door de dalende militaire uitgaven van NAVO-landen. Ambassadeur Schaper ziet daarin een oorzaak van het voortdurend tekort aan mankracht voor operaties zoals ISAF in Afghanistan.

Het transport bij aflossing is een grote kostenpost bij operaties. ,,Het gebruik van gezamenlijke NAVO-financiering zou de drempel voor landen om mee te doen met een operatie aanzienlijk verlagen'', aldus Schaper.

Ook doet hij de suggestie om gezamenlijk de transportkosten voor reservisten te betalen. Het geld voor de gemeenschappelijke betaling is volgens Schaper vrij te maken door te bezuinigen op de NAVO-commandostructuur en de agentschappen.

Terug naar boven