r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Paul van Buitenen verlaat Europarlement

zondag 22 februari 2009, 22:40

BREDA (ANP) - Europarlementslid Paul van Buitenen stopt. Hij doet niet meer mee bij de verkiezingen in juni. Reden is dat andere Europarlementsleden, de Europese Commissie en de EU-fraudedienst geen actie hebben ondernomen na de vermeende misstanden die hij aan het licht heeft gebracht.

,,Heel erg teleurstellend'', zei de fraudejager zondag in het tv-programma KRO Reporter. Alleen ingrijpen van God kan hem nog van gedachten doen veranderen, voegde de gelovige Bredanaar daar nog aan toe.

Van Buitenen had sinds zijn verkiezing in 2004 enkele vermeende onregelmatigheden ontdekt, waaronder vriendjespolitiek bij de EU-dienst OLAF die fraude moet opsporen en aanpakken.

Vriendjespolitiek

Toenmalig EU-ambtenaar Van Buitenen werd in 1999 bekend door zijn onthullingen over vriendjespolitiek door een Franse EU-commissaris. Door zijn beschuldiging trad de hele Europese Commissie af.

De Bredanaar kwam in 2004 in het Europees Parlement met zijn partij Europa Transparant. Hij beschuldigde direct EU-commissaris Neelie Kroes van corruptie, maar kon dat niet hardmaken. Hij kreeg ruzie met zijn fractiegenote Els de Groen, die alleen doorging. Van Buitenen beet zich vast in onderzoekswerk en deed amper mee met politieke besluiten.

Terug naar boven