r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Albayrak: Nederland veroorzaakt geen 'brain drain'

woensdag 11 februari 2009, 12:35

DEN HAAG (ANP) - Nederland haalt nauwelijks hoogopgeleid personeel uit ontwikkelingslanden dat in eigen land niet gemist kan worden. Dat concludeert staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) aan de hand van cijfers over het afgelopen jaar.

Ook medisch personeel wordt maar mondjesmaat uit ontwikkelingslanden gehaald. Nederland heeft in 2008 ongeveer vijftig verblijfsvergunningen verstrekt aan migranten die hier in de zorg zijn gaan werken. Daarnaast werden zo'n tweehonderd werkvergunningen verleend aan zorgpersoneel uit het buitenland. Het ging daarbij vooral om vergunningen voor specialisten en stagiairs, die enkele maanden in Nederland werkten.

Albayrak heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. Het parlement wilde weten in hoeverre Nederland verantwoordelijk is voor zogenoemde brain drain in ontwikkelingslanden. Vooral het inhuren van medisch personeel uit deze landen leidt internationaal tot veel discussie. De medisch specialisten en het zorgpersoneel kunnen in westerse landen meer verdienen, maar hun vertrek zorgt voor toenemende problemen in de ontwikkelingslanden van waaruit ze vertrekken. Die krijgen steeds meer moeite met het verlenen van zorg.

,,Westerse landen trekken bij voorkeur goed gekwalificeerde mensen aan voor sectoren waarin bij hen tekorten bestaan. Dit staat echter op gespannen voet met de belangen van die ontwikkelingslanden waar tekorten groter en schrijnender zijn'', aldus Albayrak. Ze heeft toegezegd zich samen met minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) in te zetten voor de bestrijding van dit probleem.

Het blijkt echter moeilijk om daar concrete afspraken over te maken. De zorgsector in Nederland heeft geen behoefte aan een aparte gedragscode om brain drain in ontwikkelingslanden tegen te gaan. Ook in de Europese Unie komen afspraken hierover moeizaam van de grond.

Terug naar boven