r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Parlementariërs zien obstakels toetreding IJsland

donderdag 5 februari 2009, 14:42

STRAATSBURG (ANP) - Nederlandse Europarlementsleden voorzien obstakels bij de toetredingsonderhandelingen van IJsland met de Europese Unie (EU). Zo moeten er duidelijke afspraken komen over de visserij en over de financiën van het land, vinden zij. Dat bleek donderdag uit een rondgang die het ANP maakte.

De nieuwe IJslandse premier, Johanna Sigurdardottir, vindt toetreding tot de EU en invoering van de euro de beste optie voor haar land. IJsland beleeft een enorme financiële crisis, door de val van de eigen kroon en het faillissement van enkele banken.

Naast de 27 lidstaten, moet ook een meerderheid van het parlement het met de toetreding eens zijn. In de top van de EU bestaan meningsverschillen hierover. Eurocommissaris Olli Rehn (Uitbreiding EU) heeft al laten weten dat toetreding in 2011 al haalbaar is. De voorzitter van het parlement, Hans-Gert Pöttering zei echter dat voorlopig geen enkel land erbij mag. Eerst wil hij dat het verdrag van Lissabon door alle lidstaten is ondertekend. Alleen voor Kroatië wil de Duitser een uitzondering maken.

'Problemen rond visserij'

PvdA 'er Jan Marinus Wiersma zit op één lijn met Pöttering. Tot dusver hebben Ierland en Tsjechië niet ingestemd met het verdrag van Lissabon. ,,Het is niet nodig nu te speculeren over lidmaatschap van IJsland of andere landen'', vindt de PvdA'er. Als alles meezit, wordt het EU-verdrag nog in de loop van 2009 door Ierland en Tsjechië ondertekend.

GroenLinks -Europarlementslid Joost Lagendijk verwacht dat IJsland niet zo snel toetreedt. Hij voorziet vooral problemen op het terrein van de visserij. ,,We moeten voorkomen dat allerlei Europese vissers de zeeën bij IJsland gaan leegvissen.'' IJsland is een van de twee landen in de wereld die de walvisvangst toestaan. De nieuwe premier wil de vangst zelfs verzesvoudigen om geld binnen te krijgen.

Kleinste EU-land

IJsland zou met zijn 320.000 inwoners het kleinste EU-land worden. Het krijgt dan recht op het minimum van vijf van de 751 Europarlementszetels en bij Raad van Ministers net zo veel invloed als Luxemburg en Malta. Bij grote besluiten van regeringsleiders van EU-landen zou IJsland vetorecht krijgen, net als andere landen.

,,IJsland moet wel eerst orde op zaken stellen'', vindt VVD'er Jules Maaten. De Europarlementariër is altijd al een voorstander geweest van toetreding van IJsland, maar de voorgaande jaren stond het land hier altijd afwijzend tegenover. ,,Het is wel jammer dat we nu ineens wel goed genoeg zijn.'' De VVD'er denkt dat toetreding op relatief korte termijn mogelijk moet zijn.

Terug naar boven