r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Lijsttrekkersverkiezing bij PvdA voor Europees Parlement

donderdag 4 december 2008, 9:45

DEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - De leden van de Partij van de Arbeid (PvdA) beginnen maandag te kiezen uit vier kandidaten als lijsttrekker voor de verkiezingen van het Europees Parlement. De leden stemmen tot 19 december, waarna de PvdA de uitslag direct bekendmaakt. Hieronder een beschrijving van de kandidaten.

De winnende kandidaat neemt het in juni op tegen Wim van de Camp (CDA), Hans van Baalen (VVD), Peter van Dalen (ChristenUnie), Sophie in 't Veld (D66) en de nog onbekende lijsttrekkers van andere partijen.

De Nederlandse politici mogen onderling 25 van de 736 zetels verdelen in het Europees Parlement, dat mede beslist over EU-wetten over bijvoorbeeld verkeer en milieu.

THIJS BERMAN (51) is Europarlementslid, na een carrière als journalist in Parijs en Moskou. Hij is sterk voorstander van Europese samenwerking. ,,Gooien we de luiken dicht of werken we samen?'' Hij beseft dat het wantrouwen in Nederland groot is. ,,Er zijn nog steeds mensen die niet beseffen dat de euro ons heeft gered in de kredietcrisis.'' Berman wil onder meer in elke EU-staat een minimumloon, om Europa socialer te maken. In het Europarlement maakt hij zich sterk voor ontwikkelingshulp. De PvdA'er gaf mede de aanzet voor een extra 1 miljard euro voor Afrikaanse boeren wegens de voedselcrisis.

JACQUES MONASCH (46) runt een galerie met Russische kunst en heeft ervaring als campagnedirecteur van de PvdA. Zijn slogan is 'Verander Europa'. Hij wil de Europese verzorgingsstaat beschermen en zich afzetten tegen het Amerikaanse kapitalisme. Monasch wil schoon schip maken met het vergadercircuit in Europa en ophouden met overbodige regels. Tegelijk wil hij een socialere en milieuvriendelijkere EU. Hij is daarom tegen herbenoeming van EU-commissaris Neelie Kroes en haar voorzitter Jose Manuel Barroso, omdat niet die niet sociaal genoeg zouden zijn.

KRIS DOUMA (47) is vermogensbeheerder en voorheen vakbondsmedewerker en Tweede Kamerlid. ,,Laat Europa voor je werken'', is zijn thema. ,,De kredietcrisis en klimaatcrisis zijn te groot voor Nederland om alleen op te lossen. Euroscepsis kunnen we ons niet veroorloven''. Hij wil het wantrouwen wegnemen door als EU zichtbare resultaten te bieden. Hij is voorstander van een EU-vredesleger voor conflicten zoals nu in Tsjaad.

HANNAH BELLIOT (61) was wethouder van Amsterdam en voorzitter van stadsdeel Amsterdam Zuidoost ('burgemeester van de Bijlmer'). Belliot wil de problemen uit de praktijk naar Europa brengen, zoals de werkloosheid en de problemen van de voorsteden. Ze wil vooral meer vrouwen aan het werk en meer kinderopvang.

Belliot stemde in 2005 tegen het ontwerp voor de EU-grondwet, omdat ze zich niet emotioneel betrokken voelde. Ze vindt nu dat politici onvoldoende vertellen hoe leidend Europa is voor vrijheid en mensenrechten.

Delen

Terug naar boven