r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Senator GroenLinks ook kandidaat lijsttrekkerschap EP-verkiezingen

woensdag 3 december 2008, 7:17

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-senator Tineke Strik (47) heeft zich gemeld voor het lijsttrekkerschap voor haar partij bij de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement volgend jaar juni. Ze gaat de strijd aan met zeker drie andere kandidaten.

Strik promoveert momenteel op Europees asiel- en migratierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Sinds anderhalf jaar is ze tevens lid van de Eerste Kamer. Daarvoor was ze onder meer beleidsmedewerker bij de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer, wethouder in Wageningen en ambtenaar op het ministerie van Justitie.

Strik zal in de campagne pleiten voor een beter klimaatbeleid van de EU en voor een betere bescherming van de burgerrechten. Ze moet het binnen GroenLinks opnemen tegen in elk geval drie andere kandidaten: de 23-jarige Niels van den Berge uit Tholen (medewerker van de huidige fractieleidster in het EP, Kathalijne Buitenweg), de Amsterdamse fractievoorzitter Judith Sargentini (34) en voormalig Europarlementslid Alexander de Roo (53).

De GroenLinks-leden spreken zich in januari en begin februari per referendum uit over de lijsttrekker. Het partijcongres beslist op 14 maart definitief over de kandidatenlijst.

Terug naar boven