r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU: passagiersgegevens nodig voor bestrijding drugssmokkel

donderdag 20 november 2008, 13:30

STRAATSBURG (ANP) - De verzameling van tientallen persoonsgegevens van elke vliegtuigpassagier die de EU binnenkomt of verlaat is vooral nodig voor de strijd tegen drugssmokkel. Staatssecretaris Jean-Pierre Jouyet (Europese Zaken) van huidig EU-voorzitter Frankrijk heeft dat donderdag gezegd in het Europees Parlement.

De EU-landen willen van de luchtvaartmaatschappijen ruim dertig gegevens per passagier. Die gegevens moeten dertien jaar bewaard blijven.

Op initiatief van Sophie in 't Veld (D66) toonde het Europees Parlement zich donderdag zeer kritisch over het plan, wegens zorgen over de privacy en gebrekkige informatie over de doelen en effecten.

Op de valreep meldde de staatssecretaris dat 60 tot 80 procent van de drugsvangsten in Frankrijk te danken zijn aan Europese gegevensuitwisseling. Ook terreurbestrijders verwachten volgens hem voordelen in de passagiersgegevens.

,,We horen nu voor het eerst dat de gegevensverzameling vooral nodig is voor drugsbestrijding'', reageerde In 't Veld. ,,Ik krijg de indruk dat het daarvoor nuttig kan zijn. Maar moeten de namen en creditcardgegevens van bonafide passagiers dan echt dertien jaar worden bewaard?''

Het EU-plan voor de passagiersgegevens was aanvankelijk gepresenteerd om terroristen tijdig te kunnen weren. Het volgt op een soortgelijke Amerikaanse actie. De VS begonnen hiermee na de aanslagen in New York en Washington door al-Qaeda in 2001. ,,We roepen al jaren dat de gegevensverzameling niet zoveel helpt voor de strijd tegen terroristen. We hebben daarvoor nog nooit een snipper informatie gekregen.''

Terug naar boven