r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

De Jager zeer tevreden met uitkomsten G20

zaterdag 15 november 2008, 22:40

WASHINGTON (ANP) - Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) is zeer tevreden met de uitkomsten van de G20-top, die zaterdag in Washington werd afgesloten. In zijn ogen is er meer bereikt dan verwacht.

Dat zei De Jager zaterdagmiddag (plaatselijke tijd) na het overleg van de regeringsleiders en staatshoofden van de G20 - de negentien belangrijkste economieën en Europa. Volgens De Jager zijn de piketpalen die Nederland had verwacht, ,,heipalen geworden voor een steviger beleid''.

De top heeft betekenisvolle en concrete besluiten opgeleverd, zei hij. De financiële instituties worden versterkt en het toezicht verbreed. Het IMF krijgt daarvoor meer mogelijkheden, maar er komt niet één supranationale toezichthouder voor de wereld.

De Jager is ook blij dat de landen hebben afgesproken de perverse prikkels tegen te gaan, zoals de bonussen die bestuurders en bankiers aanmoedigen op korte termijn veel risico te nemen.

Belangrijk is volgens de bewindsman ook het brede inzicht om de wereldeconomie te stimuleren. De top kwam overeen om ,,de natuurlijke neiging tot protectionisme'' tegen te gaan. ,,Dat pad gaan we niet op, het zou heilloos zijn en bovendien gevaarlijk voor de hele wereldeconomie'', aldus De Jager. Met name de EU en Nederland, met zijn open economie, zijn tegen protectionisme.

De Jager ziet door dit ,,commitment'' ook kansen voor de Doha-ronde, die al zeven jaar in een impasse verkeert. ,,De G20 geeft hier het signaal af dat we binnen een paar maanden hiermee aan de slag moeten en het afronden. Juist in deze moeilijke tijd moet er een nieuw wereldhandelsakkoord komen. Als we nu niet doorpakken, zal het weer jaren gaan duren.''

De staatssecretaris weet nog niet of Nederland opnieuw uitgenodigd wordt voor de vervolgtop in april 2009. Zelf vond hij het bijzonder aan deze top te mogen meedoen, hoewel de aanleiding een verdrietige was, benadrukte hij. De Jager verving op het laatste moment premier Jan Peter Balkenende vanwege het overlijden van zijn vader.

Delen

Terug naar boven