r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brown haalt EU-commissaris Mandelson naar Londen

vrijdag 3 oktober 2008, 12:02

LONDEN (ANP) - De Britse premier Gordon Brown gaat zijn kabinet wijzigen. Dat meldde de BBC vrijdag.

De meest opvallende verandering is de terugkeer van EU-commissaris Peter Mandelson (Handel) omdat er in het verleden spanningen zijn geweest tussen beide mannen. Mandelson wordt vermoedelijk minister van Handel en Industrie.

Minister van Economie John Hutton wordt de nieuwe minister van Defensie. Hij volgt daar Des Browne op. Volgens de BBC wijzigt de premier zijn kabinet omdat hij met een nieuwe ploeg de financiële crisis wil aanpakken. Onlangs meldde minister van Transport Ruth Kelly dat ze opstapt. Geoff Hoon zal haar opvolgen. Ook voormalig minister van Buitenlandse Zaken Margaret Beckett keert in het kabinet terug.

Naar verluidt kwam Mandelson in 1994 hard in aanvaring met Brown. Die vocht toen met Tony Blair om het leiderschap van de Labourpartij. Mandelson steunde in die strijd Blair. Brown nam hem dat zeer kwalijk. Wie Mandelson in Brussel opvolgt, is nog niet bekend.

Mandelson, die nog een mandaat heeft tot november volgend jaar, is sinds 2004 EU-commissaris voor Handel. Hij maakte zich daar sterk voor meer vrijhandel in de wereld en het bestrijden van importbeperkingen. Hij stuitte daarbij op verzet van de Franse regering, die haar landbouw wil blijven beschermen.

Een woordvoerster van de Europese Commissie kon het vertrek van de Brit niet bevestigen. ,,Wij reageren niet op geruchten'', zei de woordvoerster, die journalisten verwees naar het Britse kabinet.

Tussentijds vertrek van EU-commissarissen naar eigen land is niet ongewoon. Eerder dit jaar deed de Italiaanse commissaris Franco Frattini dat. De nationale regering mag een opvolger aanwijzen, die vervolgens goedkeuring moet krijgen van het Europees Parlement.

Wie Mandelson in Brussel opvolgt, is nog niet bekend.

Terug naar boven