r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rusland moet Tsjetsjeen ton smartengeld betalen

donderdag 25 september 2008, 13:51

STRAATSBURG (ANP/DPA) - Rusland moet een 41-jarige Tsjetsjeen 100.000 euro smartengeld betalen omdat de vader, de moeder en drie zusters van de man om het leven kwamen tijdens een Russische 'anti-terreuroperatie'. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) donderdag besloten.

Tsjetsjenië is een opstandige Russische deelrepubliek. Russen en vrijheidsstrijders zijn al jarenlang met elkaar in gevecht. In de jaren '90 hebben Russische militairen volgens mensenrechtengroeperingen tienduizenden mensen gemarteld en geëxecuteerd.

Het EHRM heeft vele uitspraken gedaan ten nadele van Rusland wegens schendingen van mensenrechten in Tsjetsjenië. Ongeveer tweehonderd Tsjetsjenië-zaken zijn bij het hof ingediend. Circa 5000 Tsjetsjenen worden nog vermist. Velen van hen zijn waarschijnlijk ontvoerd en vermoord.

Rusland is doorgaans relatief betrouwbaar als het gaat om het uitbetalen van smartengeld. Volgens de Raad van Europa betaalt Rusland in 56 procent van de gevallen tijdig en volledig uit en presteert het daarmee een stuk beter dan landen als Frankrijk en België.

Delen

Terug naar boven