r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees Hof bereikt mijlpaal: 10.000e uitspraak

donderdag 18 september 2008, 19:36

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft donderdag een mijlpaal in zijn bestaan bereikt. De rechters deden voor de tienduizendste keer uitspraak, maakte het hof in een verklaring bekend.

Het EHRM sprak zich uit over een klacht van een Tsjetsjeense familie tegen Rusland. De rechters oordeelden dat Rusland in Tsjetsjenië het ,,recht op leven'' van een Tsjetsjeen heeft geschonden door zijn familie na gevangenname niet op de hoogte te brengen van zijn lot. Daardoor konden de mensen in zijn omgeving aannemen dat hij was overleden. De familie kreeg een schadevergoeding van 35.000 euro toegekend. De man is tot op heden vermist.

Het hof in de Franse stad Straatsburg werd in 1959 opgericht om onderzoek te doen naar eventuele schendingen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens door de landen die het verdrag hebben geratificeerd. Inmiddels zijn dat er 47.

Eerste uitspraak

De eerste uitspraak volgde in 1961. Het hof keerde zich toen tegen het beleid van de Ierse regering om IRA-strijders zonder vorm van proces vast te houden in het belang van de openbare orde.

De laatste jaren doet het hof vaker uitspraken dan voorheen. Tien jaar geleden stond de teller nog op 837.

Delen

Terug naar boven