r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EP: homo's opnemen in antidiscriminatierichtlijn

dinsdag 20 mei 2008, 14:16

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie discriminatie op basis van seksuele geaardheid, religie en leeftijd opneemt in een antidiscriminatierichtlijn. Voorzitter José Manuel Barroso van de Commissie wilde daarin alleen discriminatie op basis van een handicap opnemen.

Zeker vijf EU-landen zouden tegen een uitgebreide richtlijn zijn. Onder die vijf zijn de voornamelijk katholieke landen als Polen, Italië en Ierland, maar ook Duitsland is tegen omdat de wetgeving zou leiden tot te veel adminstratieve rompslomp. De nieuwe richtlijn moet gelden voor goederen en diensten: hypotheken, verzekeringen, leningen, huisvesting, onderwijs. Het Nederlands kabinet heeft formeel nog geen standpunt ingenomen. De antidiscriminatierichtlijn houdt CDA- en PvdA-bewindslieden verdeeld, meldden bronnen.

In het Europees Parlement waren socialisten, liberalen en Groenen voor de oproep aan Barroso om in te zetten op een uitgebreide richtlijn. Christendemocraten waren er tegen.

Heftig en grimmig

Europarlementariër Kathalijne Buitenweg heeft hard gelobbyd voor verdere stijd tegen discriminatie van homoseksuelen, ze had er woensdag voor de stemming nog een gesprek over met Commissie-voorzitter Barroso, waarin het er op momenten volgens Buitenweg ,,heftig, grimmig en emotioneel'' aan toe ging.

Buitenweg wijst er op dat Barroso in 2004 heeft beloofd zich in te zullen zetten voor homoseksuelen, nadat het Europees Parlement zijn voorgedragen Italiaanse EU-commissaris Rocco Buttiglione had afgewezen vanwege diens privé-opvattingen over seksualiteit. Buitenweg gaf toen leiding aan het verzet tegen Buttiglione.

Terug naar boven