r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Van der Linden bepleit eerlijke stemming Rusland

donderdag 17 januari 2008, 18:35

MOSKOU (ANP) - Voorzitter René van der Linden van de Vergadering van de Raad van Europa heeft donderdag in Moskou in een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op eerlijke en open presidentsverkiezingen begin maart. Hij benadrukte ook de noodzaak van een officiële ratificatie van een eerder aangekondigd moratorium op de doodstraf in Rusland.

In het gesprek van ongeveer een uur bracht Van der Linden nog eens de kritiek naar voren van zijn organisatie op de jongste parlementsverkiezingen in Rusland. Die hadden onder meer betrekking op de behandeling van de oppositie en de toegang van de oppositie tot de media. Van der Linden verklaarde in Moskou vertrouwen te hebben dat Rusland de kritiek ter harte neemt.

Het gesprek richtte zich ook op een reorganisatie bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Rusland blokkeert momenteel die reorganisatie. Naar verluidt wil het land zo voorkomen dat een efficiënter hof nog meer vonnissen uitspreekt tegen Rusland.

Geen doorbraak

Rusland is lid van de Raad van Europa, een organisatie van 47 landen voor democratie en mensenrechten. Wegens de gebrekkige democratie staat het echter onder toezicht en een doorbraak wist Van der Linden op dit vlak niet te melden.

Het parlement van de Raad van Europa weigert vooralsnog een Russische opvolger voor Van der Linden, die maandag na drie jaar afscheid neemt als parlementsvoorzitter van de Raad van Europa. Volgens Van der Linden is het verbeteren van de relatie tussen Rusland en de rest van Europa een van de belangrijkste internationale opgaven in de komende jaren.

Delen

Terug naar boven