r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Inspecties van alle zeeschepen in 2011

zondag 14 oktober 2007, 12:07

LISSABON (ANP) - De EU is begin 2011 klaar om zeeschepen in de EU -havens minstens eenmaal per jaar te inspecteren op zeewaardigheid. Dat verwacht directeur Willem de Ruiter van EMSA, het EU-agentschap voor veiligheid op zee.

Het systeem moet de scheepvaart een stuk veiliger maken. Nu krijgen sommige schepen vaak inspecties, maar andere glippen steeds tussen de controles door.

Het EMSA in Lissabon werkt nu aan een gegevensbank met alle controles, om dubbele inspecties te voorkomen. ,,Invoering begin 2011, dat moet kunnen'', zegt De Ruiter. Ministers van Verkeer van de EU-landen zijn in december al akkoord gegaan met het idee voor een nieuwe inspectiemethode, maar nog zonder zich vast te leggen op een datum. Juristen gaan nu met een stofkam door de tekst van een nieuwe richtlijn. ,,Dan hebben de landen nog drie jaar om alle maatregelen echt op te zetten'', zegt De Ruiter.

De inspecties zijn bedoeld om grote ongelukken met wrakkige scheepjes te voorkomen. ,,Als inspecteurs te veel tekortkomingen vinden dan kunnen ze een schip aan de ketting leggen en eisen dat de noodzakelijkste reparaties worden gedaan.''

Het EU-agentschap is tegelijk vergevorderd met nog een ander systeem om scheepvaart veiliger te maken. Met het Automatic Identification System (AIS) kan de EU dan alle circa 20.000 schepen op Europese zeeën volgen. De schepen zenden dan een gps-signaal uit, dat is gekoppeld aan informatie over de lading: bij ongelukken is snel te zien wat het gevaar is. In 2008 begint een testfase van het zogeheten SafeSeaNet.

De EU kan het volgsysteem ook gebruiken tegen bijvoorbeeld schepen met drugs of illegale immigranten. ,,Maar we gaan niet een soort geheime dienst worden. Ons agentschap is gecreëerd voor de veiligheid op zee.''

De Ruiter (56) - geen familie van zeeheld Michiel de Ruijter - heeft het agentschap EMSA in Lissabon grotendeels zelf opgebouwd. De EU benoemde hem vier jaar geleden als uitvoerend directeur. Destijds was hij de enige werknemer, nu leidt hij 150 medewerkers. De Ruiter werkte tien jaar bij Rijkswaterstaat en daarna twintig jaar bij de Europese Commissie in Brussel.

Delen

Terug naar boven