r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlement vraagt regels handbagage te herzien

maandag 3 september 2007, 21:57

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement vraagt de EU-landen om de strenge regels voor vloeistoffen in handbagage te herzien. Een rapport hierover krijgt woensdag steun van een meerderheid in het EU-parlement, zo bleek maandag.

Passagiers mogen sinds kort alleen kleine tubes en flesjes meenemen. De controle leidt tot veel oponthoud. Niet bewezen is dat ze terreuraanslagen echt tegengaan, vindt een meerderheid van de parlementsleden.

Onder meer de VVD roept op om de beperkingen zelfs geheel te schrappen. ,,Verschillende experts geven duidelijk aan dat de maatregel volkomen zinloos is'', zegt Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) maandag. ,,Containers vol gels, tandpasta, lipsticks en flesjes water zijn al verzameld. Wat levert het ons op, anders dan duurbetaalde schijnveiligheid en een heleboel irritatie?''

Vloeistofmaatregelen verdwijnen

CDA-Europarlementslid Corien Wortmann vindt de vloeistofmaatregelen op vliegvelden moeten verdwijnen ,,als geen overtuigend bewijs geleverd wordt dat deze maatregelen proportioneel zijn.'' De EU-landen besloten eind 2006 om minder handbagage toe te staan in vliegtuigen. Reden was een poging van terroristen in Londen om explosieve vloeistoffen aan boord te smokkelen.

In een enquête van de Europese Commissie dit voorjaar bleek een op de drie Nederlanders (32 procent) de controles overdreven vindt. De helft (52 procent) vindt ze prima en een op de zes (16 procent) vindt de controles juist niet streng genoeg.

Nederlanders zijn daarmee na Oostenrijkers het meest kritisch over de verscherpte controles op de EU-vliegvelden.

Terug naar boven