r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Max van den Berg wil olieboycot Sudan

dinsdag 13 februari 2007, 9:45

STRAATSBURG (ANP) -Max van den Berg, PvdA-leider in het Europees Parlement, wil dat de Europese Unie een olieboycot tegen Sudan overweegt. De EU-landen zouden pas weer olie-invoer uit Sudan mogen toestaan als het land doet wat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wil.

De Sudanese regering weigert de gehele VN-vredesmacht van 20.000 manschappen binnen te laten. Slechts een deel mag het land in om vrede te bewerkstelligen in de regio Darfur, waar een conflict al tot vele doden en vluchtelingen heeft geleid. Voormalig VN-gezant voor Sudan Jan Pronk beklaagde zich twee weken geleden nog dat het grootste Afrikaanse land de VN-resolutie ongestraft mocht schenden.

Van den Berg wil met een olieboycot de naleving afdwingen. ,,Boeven verstaan alleen de taal van de boeven'', redeneert Van den Berg, voorafgaand aan een Darfurdebat in het Europees Parlement woensdag. Sudan is een groot olie-exporterend land. Veel olie gaat naar China. ,,Maar het kan niet zonder de verkopen aan de Europese Unie'', weet Van den Berg.

Terug naar boven